Bioscoop op wielen toont film voor blinden en slechtzienden

© iStock
In Roermond staat een kleine bioscoop op wielen, waar voorbijgangers kunnen ervaren hoe blinden en slechtzienden film en televisie kijken.
De blinde Marjolein van den Broek vraagt op deze manier aandacht vraagt voor audiodescriptie bij films.

Vertellen

Series of films kijken als je blind of slechtziend bent gaat prima, maar dan moet er wel bij de beelden verteld worden wat er gebeurt. Bij lang niet alle films en programma's kun je een verteller horen die uitlegt wat er gebeurt als er in scènes niet gesproken wordt. De vereniging voor blinden en slechtzienden, Bartimeus Sonneheerdt, zamelt handtekeningen in om overheidsgeld los te maken. Ze doen dat donderdag op de Sjommelmert in Roermond

Mini-bioscoop

Marjolein staat ook op de http://www.ikwilaudiodescriptie.nl/petitieSjommelmert. Met haar mini-bioscoop en een petitie wil ze ervoor zorgen dat er meer audiodescriptie komt op de Nederlandse televisie. "Lang niet iedereen weet wat audiodescriptie is. Veel mensen denken dat het gesproken ondertiteling is. In onze mini-bios kunnen ze ontdekken hoe het écht werkt en wat het voor je doet als je blind of slechtziend bent."
"Ook als je zelf goed kunt zien, is het zeker de moeite waard om het uit te proberen."