Limburgse deur nog steeds open voor vluchtelingen

Vluchtelingen komen aan in Voerendaal. © Bas Quaedvlieg
Limburgers zijn nog steeds massaal bereid oorlogsvluchtelingen op te vangen. De aanslagen door IS in Parijs en Brussel hebben daar nauwelijks iets aan veranderd.
Wel zegt bijna de helft dat hij negatiever is gaan denken over asielzoekers.
Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Flycatcher in opdracht van De Limburger en L1 onder ruim 500 Limburgers.

Angstiger na aanslagen

Ruim twee derde van de ondervraagden vindt dat oorlogsvluchtelingen welkom zijn. Daaraan hebben de aanslagen in Parijs (november 2015) en Brussel (maart 2016) en de gebeurtenis in Nice (juli 2016) niets aan veranderd. Wel zijn Limburgers angstiger geworden voor aanslagen in Europa en Nederland.

Limburgers banger

Ook groeit de vrees dat IS de vluchtelingenstroom aangrijpt om terroristen naar Nederland te sturen. Bijna negen van de tien Limburgers (86 procent) is daar nu bang voor. Eind vorig jaar –nog vóór de aanslagen in Parijs en Brussel- was dat 73 procent. Limburgers zijn hier overigens iets banger voor dan in de rest van Nederland, waar 82 procent vreest voor de komst van terroristen.

Inspraak

Limburgers zijn verdeeld over de vraag of gemeenten de verantwoordelijkheid hebben om vluchtelingen op te vangen. 46 procent vindt van wel, maar 32 procent vindt juist van niet. Als er dan toch een asielzoekerscentrum komt, willen ruim 7 van de 10 Limburgers daar vooraf inspraak in hebben.

Lees ook Hoe bang is Limburg voor aanslagen? op De Limburger.nl

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!