Enquête Grensmaas: meerderheid voelt zich veiliger

© Rene Vencken
Ruim 60 procent van de mensen die meededen aan een enquête van 1Limburg over de Grensmaas voelt zich veiliger door de hoogwaterbescherming.
Afgelopen jaren is hard gewerkt aan het uitdiepen van de Maas. De kans op overstromingen in Zuid-Limburg is daarmee teruggebracht naar eens in de 250 jaar.

Veiliger gevoel
Van de 186 mensen die nu in het beschermde gebied tussen Maastricht en Roosteren wonen, voelt 61,29 procent zich een stuk veiliger. De andere kleine 40 procent blijft zorgen houden dat het in de toekomst opnieuw mis kan gaan. "Met alle discussies rondom de klimaatverandering blijft het nodig om te kijken of er in de toekomst nog extra maatregelen nodig zijn", reageert een woordvoerder van het project. "Het werk aan de bescherming tegen de Maas is nooit af."
Donderdag werd gevierd dat de doelstellingen van het project zijn gehaald. Dat gebeurde met de onthulling van een gedenksteen in Itteren.

Miljoenenproject

Afgelopen jaren is niet alleen gewerkt aan het verbreden van de rivier. Ook is de Maas verbreed en zijn er nieuwe dijken en kades aangelegd. Dat kostte in totaal 700 miljoen euro. Dat geld moet worden terugverdiend door de verkoop van de zand en grind die tijdens het project gewonnen is.