Staten geven groen licht voor provinciale burgertop

© Istock
Er komt een proef met een provinciale burgertop. Het Limburgs Parlement heeft daar unaniem groen licht voor gegeven.
De top is een initiatief van PvdA-statenlid Aleida Berghorst.

Kloof

Bij de burgertop gaan duizend willekeurige Limburgers met elkaar in gesprek met als doel om te komen tot nieuwe concrete beleidsvoorstellen voor de provinciale politiek. Volgens Berghorst willen burgers meer inspraak en directe democratie. "Alleen zo kan de kloof tussen burger en politiek worden verkleind", aldus het PvdA-statenlid.

Marmeren eiland

Vandaar de burgertop. "Want als wij als politiek op ons marmeren eiland in het gouvernement blijven zitten wachten totdat de burger over de brug komt, dan verandert er niets. Vandaar dat wij nu de eerste stap moeten zetten", zo zegt Berghorst.
Zij heeft het doel van de burgertop ook zichtbaar gemaakt in een filmpje.
Het is de bedoeling dat in november een plan van aanpak op tafel ligt. Dat wordt opgesteld door vier leden van het Limburgs Parlement.

Wrang

D66-statenlid Jan van de Ven steunde de aanpak ook. Maar hij vond het toch een 'beetje vreemd en wrang' dat de provinciale politiek de burgertop zelf gaat organiseren. Van de Ven noemde een burgertop "pas echt waardevol als die volledig van, voor en door burgers wordt opgezet, uitgevoerd en geëvalueerd."