Kwestie kinderarbeid: Rieu was zich van geen kwaad bewust

© Jean-Pierre Geusens
André Rieu was zich van geen kwaad bewust toen hij de jonge panfluitspelers mee liet doen tijdens zijn Vrijthofconcerten in Maastricht.
Dat zegt programmamaker Jo Cortenraedt die Rieu wereldwijd volgt bij al zijn concerten. Rieu wil zaterdag niet reageren op de berichten over kinderarbeid tijdens zijn Vrijthofconcerten, maar Cortenraedt sprak eerder hierover met de concertleider.

Kinderarbeid

Het productiebedrijf van André Rieu moet een forse boete betalen vanwege een overtreding van de wet op de kinderarbeid. Volgens de Inspectie SZW moesten minderjarige muzikanten tijdens concerten van de vioolvirtuoos op het Vrijthof in de zomer van 2015 te lang werken. De boete die hiervoor in eerste instantie zou zijn opgelegd, bedroeg circa 200.000 euro.

Lees ook: Forse boete voor André Rieu vanwege kinderarbeid

Panfluitspelers

Volgens Cortenraedt had Rieu de groep jonge panfluitspelers eerder zien spelen in Roemenië. "Daar traden ze samen op en daarna heeft Rieu ze gevraagd voor de Vrijthofconcerten in Maastricht. Hij heeft toen geen enkel moment gedacht aan kinderarbeid."

Bij de rechter

De zaak tegen de arbeidsinspectie wordt nu voor de rechter uitgevochten. Maar bij Rieu zit de schrik er wel goed in. Vorig jaar trad de harmonie van Eijsden nog op in zijn voorprogramma in Maastricht. Maar de orkestleider stond erop dat er geen muzikanten onder de 18 jaar mee zouden spelen. Ook dit jaar wil Rieu geen minderjarige muzikanten meer op het podium zien.
André Rieu tijdens een concert op het Vrijthof in 2015. © Jean-Pierre Geusens

Strenge regels

Voor kinderen in de leeftijd van dertien tot zestien jaar gelden in Nederland strenge regels bij het verrichten van 'culturele arbeid'. Zo mag er bijvoorbeeld na 23:00 uur helemaal niet meer opgetreden worden. De Vrijthofconcerten duren allemaal tot circa middernacht.