Honderden vogels gedumpt in Venlo

© iStock
In de vakantieperiode worden veel vogels gedumpt. Dat zegt Chantal Nijs van een vogelopvang in Venlo.
Nijs vangt al jaren vogels op die geen baasje meer hebben.

Honderd vogels
Naar schatting worden er ongeveer honderd vogels gedumpt in Venlo tijdens de vakantie. Voor huisdieren als honden en katten wordt goed gezorgd; zij mogen naar een pension, asiel of een logeeradres. Een vogel blijkt toch een ander verhaal. Volgens Nijs schaffen veel mensen een vogel aan voor een paar euro, maar hebben ze nog geen logeeradres voor de dieren als ze met vakantie willen.

Duur

Een vogelasiel is duurder dan de aanschaf en daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om hun beestje in de natuur los te laten. "Dat kan natuurlijk echt niet. Zo'n beestje kan zichzelf niet redden, daar moeten wij voor zorgen", aldus Nijs.

Buiten de vakantieperiode worden vogels ook gedumpt als hun baasje overlijdt of wanneer er iemand in de familie allergisch blijkt te zijn voor het beestje. De particuliere vogelopvang van Nijs telt hierdoor al ruim achthonderd vogels. De meeste vogels krijgen geen ander baasje meer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!