Bovengemiddeld veel zorggeld naar Limburg, Heerlen koploper

© iStock
Inwoners van Heerlen maken het meeste gebruik van alle zorgverzekeringen. Met 3292 euro per inwoner was er vorig jaar in Nederland geen gemeente waar de inwoners meer zorgkosten maakten.
Verder scoren 32 van de 33 Limburgse gemeenten bovengemiddeld op het gebied van zorgkosten. Dat blijkt uit cijfers van Vektis Intelligence dat zorggegevens in Nederland bijhoudt.

Mook en Middelaar

In Limburg scoren verder Kerkrade (3277 euro per persoon) en Brunssum (3152 euro pp) hoog. Lage zorgkosten worden gemaakt in Mook en Middelaar (met 2401 euro per persoon de enige Limburgse gemeente onder het landelijk gemiddelde), Horst aan de Maas (2447 euro) en Nederweert (2473 euro)

Zorgpotjes

Het landelijk gemiddelde ligt op 2406 euro per persoon. Het gaat dan niet alleen om het geld dat werd gedeclareerd bij de zorgverzekeringen, maar ook geld dat werd gebruikt via de Jeugdwet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning of WMO.
© Erwin Minkenberg

Intramuraal

Dat verklaart meteen waarom Heerlen zo hoog scoort: niet alleen wonen daar veel ouderen die hoge zorgkosten maken, maar ook zijn er in die gemeente zorginstellingen waar mensen intern worden opgevangen. De kosten voor patiënten in zulke intramurale instellingen zijn ook hoog. De gemiddeld hoogste zorgkosten worden dan ook gemaakt in krimpregio's zoals de Oostelijke Mijnstreek en Oost-Groningen, en in gemeenten met klinieken waar patiënten langdurig worden opgevangen.

Zorgpot

Bijna iedereen in Nederland maakt gebruik van de zorgverzekeringen. Gemiddeld 87 procent van de Nederlanders heeft in 2016 gebruik gemaakt van de zorgpot. Toch gaat veruit het grootste deel van dat geld naar slechts een klein deel van de Nederlandse bevolking. Tachtig procent van de zorgkosten wordt gemaakt door 17 procent van de bevolking.