'33 graden is heel gezond voor de mens'

© iStock
Blootstelling aan een temperatuur van 33 of 34 graden is gezond voor de mens. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht.
De onderzoekers wilden weten hoe goed de mens in staat is zich aan te passen in tijden van klimaatopwarming. Proefpersonen werden een week lang zes uur per dag blootgesteld aan temperaturen van 33 en 34,5 graad, wat de onderzoekers een 'milde warmte' noemen.

Gezonde effecten

De proefpersonen bleken zich geleidelijk steeds beter aan de warmte aan te passen. Ook bleek dat de bloeddruk zowel bij gezonde als zwaarlijvige proefpersonen omlaag ging. Daarnaast lijkt het erop dat warmte gezond is voor diabetici, omdat de suiker- en insulinewaarden in het bloed omlaag gingen. Bovendien verbrandt het lichaam na gewenning aan de warmte meer vetten.

Airco uit

Volgens onderzoekster Hannah Pallubinsky is het het gezondst om warmte en kou af te wisselen. "Wij kunnen wennen aan hogere temperaturen door ons eraan bloot te stellen. Als we de hele dag in een gekoelde omgeving van 21 graden zitten, wennen we niet aan de omstandigheden buiten."
Voor de zomer betekent dit dat de temperatuur van de airco het beste iets hoger gezet kan worden, en in de winter iets lager of misschien wel helemaal uit.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!