'Erg teleurgesteld dat tabaksindustrie niet wordt vervolgd'

© iStock
De Heerlense studente Charlotte Pelt is erg teleurgesteld dat de tabaksindustrie niet strafrechtelijk wordt vervolgd.
"Het is echt super jammer. We hadden gehoopt dat het de andere kant zou opgaan. Maar er is nu wel een hele discussie op gang gekomen, dat is wel heel fijn", aldus Pelt.

Geen gehoor

Het Openbaar Ministerie (OM) geeft geen gehoor aan het verzoek van onder andere Pelt, het ziekenhuis in Maastricht en andere Limburgse gezondheidsinstellingen om de tabaksindustrie voor de rechter te slepen. Het OM ziet binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden voor een kansrijke strafrechtelijke vervolging van de tabaksproducenten.

Af te dwingen

Pelt was de eerste 'gezonde' roker die in Nederland de tabaksindustrie voor de rechter probeerde te slepen en sloot zich daarom ook aan bij strafrechtadvocate Bénédicte Ficq. Die stapt overigens naar het gerechtshof om alsnog vervolging af te dwingen. Een goede zaak vindt Pelt. "Het is lastig te voorspellen maar we gaan sterk door en hebben er goede hoop in", zegt de Heerlense.
De studente vindt het de schuld van de tabaksindustrie dat ze tien jaar geleden verslaafd is geraakt aan sigaretten. Ze is op haar vijftiende begonnen met roken. Maar wil nu naar eigen zeggen, jonge mensen beschermen tegen de rookindustrie.
Heerlense Student over tabaksindustrie niet vervolgd 22-02-2018