Limburgse expert hoopt op keihard 'nee' voor Brexitplan

© iStock
Douane-specialist Hans Maessen uit Roermond verwacht dat het conceptakkoord over de Brexit van de Britse premier Theresa May en de EU dinsdagavond wordt weggestemd.
Dat zegt hij tegen L1 Radio.

Conservatieve denktank

Maessen is de hele dag in Engeland in verband met een persconferentie van de European Research Group (ERG), waar hij als adviseur aan verbonden is. De ERG is een denktank van Britse conservatieve parlementariërs die een plan B hebben gepresenteerd voor het plan van May. In dat alternatieve plan heeft Maessen de douane-paragraaf opgesteld.

Bijzondere klus

Maessen: "Het is toch wel bijzonder om als Nederlander aan de Brexitplannen mee te mogen werken." Volgens de Roermondenaar is er in het Verenigd Koninkrijk niet zoveel douane-kennis.

'Slecht plan'

Maessen vindt het concept-akkoord dat premier May is overeengekomen met de EU een slecht plan. De deal is volgens de douane-expert alleen goed voor de Europese Unie, maar niet voor het Verenigd Koninkrijk. "Dat is niet goed in balans." De deal moet volgens hem dan ook van tafel.

Krachtig signaal

De enige manier om de EU tot betere afspraken te dwingen voor het Verenigd Koninkrijk is volgens Maessen dat het Britse parlement dinsdagavond keihard nee zegt tegen het concept. "Alleen dan zal de EU in beweging komen", verwacht Maessen, "en dat is hard nodig om een goede basis te scheppen voor de toekomst, om goede buren te kunnen blijven".

Alternatief plan

Als het akkoord inderdaad wordt afgewezen, moet May binnen drie dagen een plan B aan de EU voorleggen. Volgens Maessen hebben de conservatieven dat plan B nu afgeleverd met het stuk waar hij aan mee heeft gewerkt.

Positie May

Volgens de Roermondenaar is er een goede kans dat premier May opstapt als het parlement tegen haar concept-akkoord stemt. Ze hoeft volgens Maessen niet van alle conservatieven weg, maar de geschiedenis laat zien dat een premier in soortgelijke situaties wel opstapt.

Vertraging

Een vertrek van May zal wel de hele Brexit-procedure vertragen, aangezien het dan weer de vraag is wie haar gaat opvolgen. Maar bij de conservatieven zitten volgens hem wel enkele kandidaten voor de opvolging.

Deadline

Het Verenigd Koninkrijk heeft tot 29 maart de tijd om een akkoord te sluiten met de Europese Unie over de voorwaarden van het vertrek. Op die datum vertrekt het VK formeel uit de EU.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!