Huurprijzen Limburg stijgen iets harder dan vorig jaar

De prijzen voor huurhuizen in Limburg zijn dit jaar gemiddeld met 1,8 procent gestegen. Dat is iets meer dan de huurverhoging vorig jaar.
In 2017 stegen de maandelijkse huurlasten nog met 1,6 procent, iets minder dan dit jaar dus.

Geen uitzondering
Met de prijsstijging is Limburg overigens geen uitzondering op de rest van het land: overal stegen de huren. Limburgse huurders mogen zich nog wel in de handen knijpen met deze relatief kleinere stijging, want in heel Nederland steeg de huurprijs harder, met gemiddeld 2,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nieuwe huurder

De huurprijzen worden jaarlijks verhoogd in juli, maar er komt nog wat extra's bovenop als er een nieuwe huurder in het huis komt. Dan zien verhuurders de kans om de prijs gemiddeld met 0,3 procent te verhogen bovenop de gemiddelde jaarlijkse verhoging van 1,5 procent. In totaal komt daarmee de gemiddelde verhoging uit op 1,8 procent.

Randstad

Volgens het CBS zijn de stijgingen het grootste in de randstad en vooral in de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. In landelijke provincies zoals Zeeland, Limburg en Drenthe was de prijsstijging het laagst. Volgens het statistiekbureau worden hier de prijzen minder verhoogd als er een nieuwe bewoner in het huis komt.

Inflatie

De jaarlijkse huurverhoging wordt berekend op basis van de stijging van de consumentenprijzen in het jaar ervoor. Daarbovenop komt nog een opslag, afhankelijk van het inkomen van de huurder. Landelijk is de gemiddelde huurprijs afgelopen zes jaar gestegen met 18,5 procent. Dat is volgens het CBS veel meer dan de stijging van consumentenprijzen met 8,5 procent in diezelfde periode.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!