Veel aanbod, weinig vraag asperges door warm voorjaar

© Istock
Aspergeboeren spreken dit jaar over een slecht seizoen. Het warme weer in het voorjaar zorgde voor meer aanbod van asperges dan vraag.
Dit drukte de prijzen op de veiling. Door het warme kwamen er niet alleen meer asperges, ook splijten de aspergekoppen eerder en werd het witte goud onbruikbaar voor de verkoop.
Zondag was het officieel de laatste dag van het seizoen.

Lagere prijs

"Als we kijken naar de afgelopen vijf jaar, is dit wel het slechtste", zegt aspergeteler Rob van den Beucken uit Helden. "Het aanbod was groot maar de vraag niet. Daardoor moesten we een lagere prijs vragen voor onze asperges op de veiling."

Aan huis verkopen

De kleine telers konden de schade nog enigszins beperken. Doordat veel kleine telers hun asperges ook aan huis verkopen, kunnen zij zelf de prijs bepalen. "Als we alleen asperges verkochten op de veiling, was het geen goed seizoen geweest. De verkoop aan huis heeft ervoor gezorgd dat ons seizoen enigszins goed is geëindigd", zegt aspergeteler Johan Peeters. "We gaan de komende jaren ook niet verder uitbreiden, daar is het niet het moment voor."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!