Aantal verdronken Limburgers stijgt: tijd voor beleid

© Istock
Er moet een concreter beleid komen voor zwemveiligheid in Limburg. Met name niet-westerse allochtonen lopen risico op de verdrinkingsdood, vertelt Mosaqua-directeur Bertil Kaanen aan L1.
Het aantal verdronken Limburgers stijgt de laatste jaren. In 2016 verdronken er nog drie Limburgers, in 2017 waren dat er al zeven en in 2018 zijn er vooralsnog acht mensen verdronken. De precieze cijfers van dat jaar moeten nog worden berekend.

Provinciale coördinator

Volgens Kaanen zijn er genoeg mensen die zich met zwemveiligheid bezighouden, maar is het tijd om knopen door te hakken. Daarom pleit hij voor een coördinator die voor de provincie beleid maakt. Het Huis voor de Sport in Sittard lijkt Kaanen een uitstekende kandidaat om die rol op zich te nemen. Het huidige beleid is in zijn ogen niet toereikend. Met name vluchtelingen worden niet bereikt. "Als allochtonen in Nederland in een asielzoekerscentrum komen, dan zijn ze met andere dingen bezig." Niet-westerse allochtonen lopen twee keer zoveel risico op verdrinking ten opzichte van westerlingen.

Doortastend beleid
Vorig jaar is er al een onderzoek uitgekomen over zwemveiligheid in Limburg, in opdracht van de provincie. Dat was naar aanleiding van het overlijden van een Syrisch kind in Blerick. Drie weken geleden was daarover nog een congres met verschillende partijen rondom zwemmen in Limburg. Bertil Kaanen was daar ook bij, maar hij vreest dat zonder een coördinator geen doortastend beleid komt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!