Nieuw onderzoek vermeende zelfmoord Eline Melters

De ouders van Eline met een foto van hun dochter. © BN DeStem
Het onderzoek naar de dood van de Eline Melters in 2009 wordt heropend.
Het Openbaar Ministerie moet de rol van haar toenmalige vriend opnieuw onderzoeken. Het gerechtshof in Den Bosch besloot dat dinsdag in een zogeheten artikel 12-procedure die was aangespannen door de nabestaanden.

Naakt

De toen 23-jarige Eline werd op 8 december 2009 dood en naakt gevonden op een veldje bij de kerk in haar woonplaats Urmond. Volgens haar ouders zou haar vriend met haar dood te maken hebben, maar justitie hield het op zelfmoord.
Advocaat Wendy van Egmond van de nabestaanden is blij met de beslissing van het hof. "Voor de familie betekent het onderzoek erkenning van het gevoel dat de zaak nooit is onderzocht."

Moord of Zelfmoord

Begin dit jaar besteedde het SBS-programma Moord of Zelfmoord aandacht aan de zaak. Uit onder meer het bloedspatonderzoek zou blijken dat moord minstens zo aannemelijk is.

Reconstructie

Volgens Van Egmond gaat de rechter-commissaris op last van het hof onder meer een reconstructie houden. De advocate onderstreept dat het bijzonder is dat de rechter-commissaris het onderzoek gaat doen. "Het OM staat buiten spel en dat is volgens ons terecht."

Vraagtekens

Vader Rudy Melters reageert blij op de beslissing van het hof. "Hopelijk krijgen we antwoord op de vele vragen die wij hebben", vertelt hij tegen L1. "Als je de feiten uit deze zaak vergelijkt met soortgelijke zaken, blijven er maar vraagtekens bijkomen. We willen antwoorden."