Overval Zuid-Afrika: 'Slachtoffers maken het redelijk'

© Istock
De Nederlandse toeristen die slachtoffer werden van de brute overval in Zuid-Afrika maken het naar omstandigheden redelijk. Onder hen zijn vier Limburgers.
"Ze zijn vooral blij herenigd te zijn met hun familieleden en vrienden", vertelt hulpverlener Heleen Kamp van de ANWB Alarmcentrale.

Opgevangen
Een vliegtuig met de toeristen aan boord landde kort na 10:30 uur op Schiphol. De groep is na terugkeer opgevangen op het hoofdkantoor van reisorganisatie Fox in Hoofddorp. Daar werden zij opgewacht door familie en vrienden.

De groep werd zondagavond laat in Johannesburg overvallen. Het gezelschap was net in Zuid-Afrika aangekomen voor een rondreis toen de bus waarin ze zaten werd klem gereden door een auto met blauw zwaailicht. In die auto zaten vijf gewapende overvallers.

Vier Limburgers slachtoffer overval toeristen Zuid-Afrika

Gekneveld
Enkele inzittenden zijn door de daders geslagen en de chauffeur en de reisleider werden gekneveld. De overvallers gingen ervandoor met bagage, mobieltjes, kostbaarheden en enkele reisdocumenten.

"Er werd veel geschreeuwd. Uiteindelijk is het gebleven bij rake klappen waarna ook deze mensen hun spullen afgaven", vertelde Stephanie Costongs uit Urmond dinsdag al. "Ik heb zonder er over na te denken al mijn spullen gegeven. Wel heb ik ongezien mijn paspoort en telefoon achtergehouden."

Trauma
Bij de terugkeer in Nederland stonden psychologen klaar om eventueel nazorg te verlenen. "Onze ervaring is dat mensen daar altijd wel behoefte aan hebben", zegt Heleen Kamp. "Ze zitten met een trauma dat verwerkt moet worden."