Succesvol jaar voor Beeks bedrijf Amber Alert

Het van origine Beekse bedrijf Amber Alert heeft afgelopen jaar van de 23 uitgegeven alerts voor vermiste kinderen, 22 kinderen ongedeerd teruggevonden.
Het landelijke waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingen en -ontvoeringen heeft daarmee een succesvol 2016 gehad.
Binnen een maand
Van de 22 verdwijningen werden er 21 binnen een maand opgelost. Amber Alert-oprichter Frank Hoen noemt die cijfers een mooi resultaat. “Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 20.000 kindervermissingen. Een heel klein deel belandt in gevaarlijke tot levensgevaarlijke situaties. Die kinderverdwijningen vergen een alert dat de bevolking snel en massaal op de uitkijk zet. Onze aanpak blijft onveranderd succesvol.”

Aanpak
Vermist Kind Alert wordt verstuurd als de politie direct gevaar voor het verdwenen kind heeft geconstateerd. Amber Alert zet dan direct delen van het alarmsysteem in en de opsporingsberichten worden vestuurd in de regio waar het kind verdween; zo nodig zelfs in heel Nederland of over de grens.

Internationaal
Amber Alert wordt ook bij internationale kindvermissingen ingezet. Vorig jarig werd één van de 23 Vermist Kind Alerts door de politie opgeschaald naar een Amber Alert met internationale reikwijdte. Het slachtoffertje, de toen tweejarige Insiya, was met grof geweld ontvoerd. Alleen deze geruchtmakende ontvoering is nog niet opgelost, maar daar wordt aan gewerkt. Vorige maand nog drong minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders er bij de Indiase autoriteiten op aan om vaart te maken met een terugkeer van de kleuter.

Donderdag 25 mei is de internationale dag voor het vermiste kind. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij vermiste en ontvoerde kinderen.