Forse celstraffen voor grootschalige fraude met zorggeld

© iStock
Oud bestuurder Guus de J. van gehandicapteninstelling SGL moet 2,5 jaar de cel in voor fraude.
De vriendin van De J. krijgt een gevangenisstraf van acht maanden.

Luxe verbouwingen

Het stel uit Schinnen leefde luxueus dankzij de fraude. Ze gaven geld dat bedoeld was voor de zorg uit aan onder meer dressuurpaarden, luxe verbouwingen aan hun villa's, dure geluidsapparatuur en kunstaankopen. Volgens de rechtbank is er voor 1,2 miljoen euro gefraudeerd.
Guus de J. was tussen 2005 en 2010 de enige bestuurder bij Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL). Zijn vriendin wordt als medeplichtig gezien. De twee zouden zichzelf een deel van de zorggelden - jaarlijks ontvingen ze tussen de 30 miljoen en 40 miljoen - hebben toegeëigend.

Anonieme tip
De zaak kwam aan het rollen na een anonieme tip van een oud-medewerker. Door een opzettelijk gebrekkige administratie, het niet naleven van inkoopregels en het vervalsen van stukken kwam verdachte jarenlang met de fraude weg, zo zegt de rechtbank. 'Uit het dossier komt het beeld naar voren dat mensen die kritiek op verdachte hadden of hem tegenspraken, konden vertrekken', staat in de uitspraak.
Gehandicaptenzorg
Bij SGL werd zorg geleverd aan mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking en aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

De rechtszaak sleept al jaren. Daar heeft de rechter rekening mee gehouden in de strafmaat.

Terugbetalen
De rechtbank moet zich later nog uitspreken over het bedrag dat het OM wil terugvorderen. Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde onlangs dat De J. 280.000 euro moet terugbetalen aan de SGL.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!