Stein beperkt retail op ‘Poort’

© L1
Er komt geen ‘reguliere’ detailhandel op de Poort van Stein, een onderdeel van bestemmingsplan Kerensheide.
Het Steins college komt met dit besluit tegemoet aan bezwaren van het college van Sittard-Geleen. Er mag daar straks enkel handel plaatsvinden in de zogeheten abc-goederen (auto's, boten en caravans) en landbouwvoertuigen.

Voorontwerp

Sittard-Geleen maakte haar zienswijze al vorig jaar kenbaar tijdens vooroverleg over het voorontwerp van het bestemmingsplan Kerensheide. Ook onder meer de gemeente Beek, de provincie Limburg en DSM namen daaraan deel.

Kleding

De zienswijze van Sittard-Geleen heeft betrekking op het deel van het bestemmingsplan waar voorheen Superconfex gevestigd was. Er werd kleding gefabriceerd en verkocht. Dat laatste wordt productiegebonden detailhandel genoemd.
Sittard-Geleen vond het bezwaarlijk dat deze oorspronkelijke bestemming door Stein werd opgerekt tot perifere detailhandel, zodat ook andere retail mogelijk werd.

Verdringing

Sittard-Geleen vreesde voor verdringingseffecten en wierp Stein tegen dat niet was onderzocht welke effecten de ontwikkeling op de Poort van Stein zou hebben op de andere grootschalige locaties voor detailhandel in de regio. Discussie over verdringing in de regio speelt ook rond de uitbreiding van Makado in Beek. Wat de Poort van Stein betreft was ook de provincie sceptisch.

Herziening

Die merkte in een reactie op dat het uit 1976 daterende bestemmingsplan Kerensheide wat vestiging van bedrijven betreft wel erg veel toeliet. Stein geeft nu zelf aan dat het plan dringend aan herziening is en het wordt geactualisserd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!