'Justitie Belgisch-Limburg niet opgewassen tegen misdaad'

Klopjacht op Belgische inbrekers eindigt in Maastricht. © Manuel den Braber
Het Openbaar Ministerie (OM) in Belgisch-Limburg kan de georganiseerde misdaad niet aan door een tekort aan mensen en middelen.
Dat zegt de baas van het OM Guido Vermeiren in de Belgische krant Het Belang van Limburg (betaalde link).

IJsberg

Volgens hem heeft Belgisch-Limburg te maken met een wildgroei aan criminele motorbendes, drugslaboratoria en bendes die zich bezig houden met internationale drugshandel. Vermeiren vergelijkt in de krant Belgisch-Limburg met een ijsberg. "Bovenaan de top een mooie, groene provincie met vriendelijke mensen. Maar daaronder zitten tal van zorgelijke, onfrisse praktijken", zo zegt hij.

Keuzes

Het Openbaar Ministerie in Belgisch-Limburg kan momenteel niet alle dossiers verwerken en behandelen en moet keuzes maken. "Sinds maart worden daarom bijvoorbeeld zaken als kleine winkeldiefstallen niet vervolgd", aldus Vermeiren in Het Belang van Limburg.

Nederlanders

De lange grens met de provincies Nederlands-Limburg en Noord-Brabant maakt het ook gemakkelijker voor de georganiseerde misdaad om in Belgisch-Limburg actief te zijn, zo stelt Vermeiren verder. De kopstukken van de organisaties zijn vaak Nederlanders en daardoor moeilijk op te pakken.