'Gebrek aan jongeren in politiek groot probleem'

© iStock
Volgens burgemeester Mirjam Clermonts van Meerssen ontstaan er grote problemen als de politiek niet verjongt. Dat zegt ze in het L1-programma AvondGasten.
"Ik maak me zorgen om het aantal jongeren in de politiek. Er ontstaat een verkeerde afspiegeling van de samenleving", zegt Clermonts. Toch begrijpt de burgemeester van Meerssen wel waarom de politiek veel jongeren afschrikt.

Veel tijd

"Iemand die bijvoorbeeld voltijdsbaan heeft met een jong gezin, kan dat maar moeilijk combineren met het raadslidmaatschap. Twaalf uur per week is dan heel veel tijd. En je wordt er ook niet altijd vrolijk van. Het is echt aanpoten hoor."

Aanwinst

Clermonts is niet de enige die het gebrek aan jongeren in de politiek als een probleem signaleert. Het Maastrichtse raadslid Antoine van Lune is het met haar eens dat er iets moet veranderen. "Ik vind het jammer dat er niet meer diversiteit is", vertelt Van Lune. "Terwijl ik toch veel jongeren zie die een aanwinst zouden zijn voor de lokale politiek."

Vrouwen

Naast jongeren zijn ook vrouwen in de politiek ondervertegenwoordigd. "Wat van belang is, is de afspiegeling van de samenleving", zegt de Venlose wethouder Vera Tax. "Maar wat je niet wilt, is dat je vrouwen voor de bühne op de lijst zet. Ze moeten wel weten wat het inhoudt.
Ik denk dat veel vrouwen denken dat het niks voor hen is. Het stereotype politicus is de blanke man van boven de 50. Dus het is ook belangrijk om die stereotypering weg te halen."

Trots

Toch mag Limburg als het gaat om vrouwen in de politiek ook wel trots zijn. "We hebben meer dan 30 procent vrouwelijke burgemeesters in Limburg", zegt Mirjam Clermonts. "We steken er landelijk gezien met kop en schouders bovenuit. Daar mogen we best trots op zijn", maar ik hoop wel dat het komt door kwaliteit. Niet alleen omdat we vrouw zijn."