Bergen toch niet zo populair bij toeristen als gedacht

© iStock
De gemeente Bergen is minder populair bij toeristen dan gedacht. Uit onderzoek blijkt dat er minder gasten op de campings en vakantieparken verblijven dan werd aangenomen.
De consequenties van deze conclusie zijn groot: minder toeristen betekent een flink belastingnadeel voor de gemeente.

Toeristenbelasting

In de begroting voor 2017 gaat Bergen uit van 365.000 overnachtingen. Met een toeristenbelasting van 1,05 euro per persoon per nacht levert dat de gemeente 383.000 euro op. Maar de gemeenteraad had het vermoeden dat er in werkelijkheid meer toeristen in de Noord-Limburgse gemeente verblijven en hield daardoor rekening met 50.000 euro aan extra belastingopbrengst.

Flinke tegenvaller

Dat is echter een flinke misrekening. Uit het onderzoek van adviesbureau Legitiem blijkt namelijk dat er veel minder toeristen op de campings verblijven dan werd aangenomen. In werkelijkheid gaat het om 'slechts' 331.000 overnachtingen, schrijft de Limburger. Dat aantal begrote overnachtingen van 365.000 per jaar wordt zelfs al sinds 2013 niet meer gehaald.
De misvatting zorgt ervoor dat de gemeente nu al met een tekort van 86.000 euro kampt. Bergen zou dit probleem kunnen verhelpen door de toeristenbelasting te verhogen.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.