'Rabobank financierde mestfraudeurs in Noord-Limburg'

© iStock
De Rabobank heeft jarenlang mestfraudeurs in onder meer Noord-Limburg gefinancierd.
Dat meldt NRC op basis van een eigen onderzoek.

De bank zou de afgelopen jaren transporteurs en handelaren in dierlijke mest hebben geholpen met de financiering, terwijl bekend was dat die zich schuldig maakten aan fraude. Het gaat om bedrijven in Noord-Limburg en Oost-Brabant.

Ernstige vervuiling

Door de mestfraude raakte het grondwater ernstig vervuild. Volgens NRC wordt de mest op grote schaal illegaal uitgereden op weiden en akkers. Veel boeren en transporteurs zouden in hun boekhouding liegen over de hoeveelheid en de samenstelling van de mest die ze gebruiken.

Groot onderzoek

Politie en justitie zijn op dit moment bezig met een groot onderzoek naar Bela Group in Venlo en Ysselsteyn vanwege fraude met mest- en afvalstoffen. Volgens justitie werd er sinds 2013 drie keer zoveel afval en dierlijke mest verwerkt als is toegestaan in de vergunning.

Lekkende silo

Eind oktober deed justitie een inval. Het bedrijf is voorlopig stilgelegd. Ook loopt er een onderzoek van het Waterschap Limburg naar hetzelfde bedrijf. Eind september zou 25 ton vloeibaar stikstof uit een lekkende silo in het riool gelopen zijn. Ook kwam zo'n 400 ton terecht in de Maas.