Preventief fouilleren in Venlo na dodelijke schietpartij

© Peter Beeker (L1)
De politie kan voortaan mensen in een groot deel van de gemeente Venlo preventief fouilleren op verboden wapenbezit, ook zonder concrete verdenking. Op die manier wil de gemeente nieuw geweld voorkomen.
Het gaat om de stadsdelen Venlo, Blerick en Tegelen. Die zijn door burgemeester Antoin Scholten aangewezen als zogenaamde veiligheidsrisicogebieden. De zondag afgekondigde maatregel geldt voor één maand en houdt verband met het doodschieten van de 22-jarige Ömer Köksal, afgelopen woensdag in Blerick.

'Rustiger geworden'

"Na het geweld tegen de politie woensdag en journalisten donderdag, is het rustiger geworden", zegt Scholten. "De dagen daarna zijn er toch weer geweldsincidenten geweest die te relateren zijn aan het schietincident in Blerick. Ik wil er geen enkel misverstand over laten bestaan wie de baas is op straat in onze gemeente."

Incidenten

Een woordvoerster van de politie wees zondag in een toelichting op een autobrand in Blerick in de nacht van zaterdag op zondag, en een mishandeling in Venlo zaterdag. Beide incidenten staan mogelijk in verband met de dood van Köksal.