Piet van Pol stapt naar Hoge Raad bij veroordeling

© ANP
Als projectontwikkelaar Piet van Pol in hoger beroep opnieuw een straf opgelegd krijgt, stapt hij naar de Hoge Raad.
Dat zei advocaat Peer Szymkowiak maandag in het gerechtshof in Den Haag.

Principiële zaak

Het is voor de strafpleiter een 'principiële zaak' geworden. "Als het tot een veroordeling komt, gaan we in cassatie", zegt Szymkowiak tegen L1. "Mijn cliënt genoot er van om zich te omringen met vrienden en hun deel te maken van zijn luxe en vrijgevigheid", zegt de advocaat. "Dat past wellicht niet bij een geslepen zakenman die het onderste uit de kan wil halen. Het past wel bij Piet van Pol."

Gevangenisstraf

Zijn cliënt hoorde vorige week dinsdag opnieuw een gevangenisstraf tegen zich eisen. Szymkowiak is 'allerminst onder de indruk' en noemt het een herhaling van zetten. "Van Pol heeft nooit het oogmerk gehad om Van Rey om te kopen", aldus de strafpleiter. "We gaan voor vrijspraak."
© ANP

Innige band

Advocate Gitte Stevens pleit ook voor vrijspraak van haar cliënt, de van corruptie en witwassen beschuldigde Roermondse oud-wethouder Jos van Rey. De projectontwikkelaar en de oud-wethouder zijn al ruim 40 jaar vrienden. "Ze hebben een innige band, maar er is geen sprake van belangenverstrengeling", zegt Stevens. "Mijn cliënt is altijd transparant geweest."

Prehistorische wetgeving

Stevens pleit voor vrijspraak, maar volgens de advocate zou men over de burgemeestersbenoeming, waar Van Rey informatie doorspeelde naar Riccardo Offermanns, van mening kunnen verschillen. "Maar dat is prehistorische wetgeving", zegt ze. "In die zaak zou je tot schuldigverklaring kunnen komen, zonder oplegging van een straf."

?Omkopen

Ook Van Rey hoorde vorige week een gevangenisstraf tegen zich eisen. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, verdwijnt hij twee jaar achter de tralies. De VVD-politicus zou zich volgens het OM jarenlang hebben laten omkopen door goede vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. De twee vrienden gingen samen op vakantie, bezochten voetbalwedstrijden en maakten dure stedentrips. Zakelijk en privé liepen volledig door elkaar, zo stelde het OM.

Lees hier eerdere berichten over de zaak-Van Rey.