Zaak Nicky Verstappen: profiel van de dader

Nicky Verstappen verdween tijdens een jeugdkamp in 1998.
Wie heeft Nicky Verstappen 19 jaar geleden meegenomen van een zomerkamp op de Brunssummerheide en hem vervolgens voor dood achtergelaten in een dennenbosje?
Het is donderdag precies 19 jaar geleden dat de 11-jarige jongen uit Heibloem verdween van het zomerkamp. Een dag later werd hij dood gevonden. Verschillende verdachten werden opgepakt, maar de dader is nooit gevonden.

Profiler

Een deskundige uit België heeft voor het onderzoeksteam in 2001 een daderprofiel opgesteld en heeft dat nu op verzoek van datzelfde team geactualiseerd. Daderprofiler Carine Hutsenbaut gaat ervan uit dat de dader nog leeft en 19 jaar na dato nog steeds met een groot schuldgevoel leeft.
Hutsebaut is gespecialiseerd in daderprofiling. Dat doet ze op basis van de plaats delict, de plek waar het slachtoffer gevonden is. Ze behandelt en spreekt met daders en slachtoffers. Zo is ze betrokken bij tientallen onderzoeken naar kindermoorden in Nederland, maar ook internationaal. In de zaak van Nicky Verstappen heeft ze het dossier ingezien en de vindplaats van Nicky geanalyseerd.

'Dader leeft nog'

In de zaak van Nicky Verstappen zoekt justitie 19 jaar later nog steeds naar een dader. Volgend jaar wordt er een groot DNA-verwantschapsonderzoek gehouden om zo mogelijk de familie van de dader op te kunnen sporen. Carine Hutsenbaut gaat ervan uit dat die nog leeft: "Het moet een dertiger geweest zijn op het moment van de feiten."

Bekende

Justitie gaat voor het verwantschapsonderzoek waarschijnlijk vooral mannen oproepen rondom Heibloem, de toenmalige woonplaats van Nicky, en de Brunssumerheide. Ze gaat ervan uit dat de familie van de dader nog in de buurt woont. De daderprofiler denkt dan ook dat hij Nicky al eerder ontmoet heeft en ook de Brunssumerheide kende. Maar de dader was ook op de hoogte van de zomerkampen. "Het zal voor hem een 'piece of cake' geweest zijn om het kind met een list mee te nemen."

Schuldgevoel

Nicky werd een dag na de verdwijning gevonden in een perceeltje met naaldbomen, daaromheen stond prikkeldraad. De plek was zo'n 1200 meter van het zomerkamp vandaan. Hutsenbaut maakt daaruit op dat de dader met een enorm schuldgevoel zit. "Hij wilde dat het lichaam snel gevonden werd."
Justitie neemt het vernieuwde daderprofiel mee in het onderzoek en raadpleegt meerdere deskundigen, zo zegt ze in een reactie.