Meningokokken epidemie leidt tot nieuwe vaccinatie

© Istock
Vanaf komend weekend krijgen jongeren in Limburg die dit jaar 14 jaar worden een uitnodiging voor een prik tegen de meningokokkenziekte. Ook wel bekend als hersenvliesontsteking of nekkramp.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is begonnen met een campagne voor inentingen tegen deze ziekte.

Epidemie

De aanleiding van de vaccinatie is de toename van de agressieve en dodelijke variant W van deze ziekte. Dit type kan tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging leiden. Volgens Christian Hoebe, hoogleraar infectieziektebestrijding aan de Universiteit van Maastricht, is er een ware epidemie aan de gang. Dit type is in tegenstelling tot andere ook gevaarlijk voor jongeren. Zij zijn ook het vaakst drager en daarom ook de belangrijkste groep voor de nieuwe inenting.

Extra vaccinatie

Sinds 2002 bestaat er voor jonge kinderen een landelijk vaccinatieprogramma voor type C van de meningokokkenziekte. Afgelopen voorjaar is dit vervangen door een uitgebreider vaccin. Om de jongeren van nu alsnog te beschermen, krijgen zij de mogelijkheid tot een extra vaccinatie.

Draagvlak

De laatste tijd bestaan er bij ouders veel twijfels over vaccineren. Vooral in Zuid-Limburg nam de afgelopen periode het draagvlak voor vaccineren af. Toch verwacht de hoogleraar dat veel ouders hun kind zullen optrommelen voor de mengingokokkeninenting. "Het is een dodelijke ziekte en mensen merken om zich heen dat meer mensen ziek worden", aldus Hoebe.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!