'Zoektochten naar vermiste broertjes in 2013 onder druk'

De politie zoekt in Geulle naar de vermiste broertjes. © ANP
De zoektocht naar de vermoorde broertjes Ruben en Julian in onder andere Neerbeek, Geulle en het Bunderbos tussen Elsloo en Bunde gebeurde in 2013 onder druk.
Dat stelt een hoofdofficier van Defensie in het tv-programma Medialogica, meldt de NOS.

In de nek
Politie en burgers gingen in 2013 massaal op zoek naar de vermiste jongens uit Zeist. Volgens de Defensie-officier zat de media in de nek van de politie en bemoeiden zelfs ministers zich ermee. Hij zegt dat er gezocht moest worden ook al werd er niks gevonden. De Nationale Politie distantieert zich van het verhaal.

In scène
Wim Kramer, hoofdredacteur van RTV Utrecht, kwam met het verhaal op de proppen dat tijdens een zoekactie bij een vijver in Geulle de politie 'het nog even in scène zou zetten, "zodat jullie mooie plaatjes kunnen schieten"'.
Getankt
De vader van de 9-jarige Ruben en 7-jarige Julian wordt op 7 mei 2013 dood gevonden in een recreatiegebied in het Utrechtse Doorn. De moeder slaat meteen alarm als duidelijk wordt dat de twee kinderen bij hun gescheiden vader moeten zijn. Hij zou een dag voor de zelfmoord nog getankt hebben in Neerbeek met de broertjes op de achterbank.

Nieuwe informatie
Ook wordt er in het Bunderbos tussen Elsloo en Bunde gezocht, maar waarom is niet duidelijk. Burgers kampten ook het Danikerbos in Geleen uit, omdat de vader met zijn zoons hier naar verluidt geregeld ging vissen. Op basis van nieuwe informatie wordt er verder nog gezocht in Beek en Geulle.

De jongens bleven spoorloos, totdat ze uiteindelijk door een voorbijganger in Cothen bij Wijk bij Duurstede dood worden gevonden in een afwateringsbuis.