'Van Rey speelde ordinair vals bij burgemeestersbenoeming'

© ANP
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) speelde Jos van Rey 'ordinair vals' bij de burgemeestersbenoeming in Roermond.
"De 'wet en de wereld van Van Rey' zijn niet die van de rest van politiek Nederland", zei advocaat-generaal Theo de Jong dinsdag tijdens in zijn requisitoir bij het gerechtshof in Den Haag in de strafzaak tegen de oud-wethouder van Roermond. Hij noemde het zelfs 'ordinair vals spelen'.

Geheimhoudingsplicht

Volgens het OM had Van Rey als adviseur van de vertrouwenscommissie een geheimhoudingsplicht. Het doorspelen van nuttige informatie naar een sollicitant is dan ook 'uit den boze'.

Voorkeursrelatie

Volgens het OM is er sprake van opzettelijk omkopen. Van Rey wilde een 'voorkeursrelatie' met Offermanns, waardoor hij hem als burgemeester moeilijk zaken zou kunnen weigeren.

Schade

Volgens het OM is er sprake van een terugkerend patroon bij Van Rey en gelden regels niet voor hem. Met het aannemen van giften, volmachten en het vermeende witwassen noemt het OM enkele voorbeelden. "Van Rey beseft niet hoeveel schade hij daarmee aanricht. Want staat haaks op hoe het hoort."

De zaak is hier live te volgen.

Taakstraf

Ricardo Offermanns werd veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur. De oud-burgemeester van Roerdalen en Meerssen kreeg die straf wegens medeplichtigheid aan schending van het ambtsgeheim, toen Jos van Rey hem tipte over de burgemeestersbenoeming in Roermond.

Spijt

Van Rey zei vorige week tijdens de inhoudelijke behandeling erg veel spijt te hebben van zijn telefoontje. Niet zozeer voor zichzelf, maar vooral voor Offermanns. Hij noemde het een 'persoonlijk drama'.
?Van Rey hoort dinsdagmiddag de nieuwe strafeis in zijn omvangrijke corruptiezaak.

?Celstraf

Vriend en medeverdachte Piet van Pol hoorde een gevangenisstraf van twee jaar tegen zich eisen.

Niet onder indruk

Advocaat Peer Szymkowiak is 'allerminst onder de indruk' van het betoog van het OM. Hij noemt het een herhaling van zetten en heeft niks nieuws gehoord. "Het was een andere manier van presenteren maar komt op hetzelfde neer", zegt de raadsman.
De advocaat blijft bij onschuld van zijn cliënt. Szymkowiak zal daarom opnieuw om vrijspraak vragen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!