Burgemeester van 'stuurloos' Bergen maakt zich zorgen

© Google Maps/Gemeente Bergen
Burgemeester Manon Pelzer is verontrust over de situatie in haar gemeente Bergen, waar op dit moment geen volwaardig college meer is.
Door het opstappen van de twee wethouders Lia Roefs en Antoon Splinter is de gemeente vleugellam geworden.

Bestuurscrisis
Er kunnen volgens Pelzer de komende tijd alleen nog maar besluiten worden uitgevoerd die door de gemeenteraad unaniem zijn goedgekeurd. Dat betekent dat de burgers van Bergen met de gevolgen van de bestuurscrisis geconfronteerd worden.

Dossiers liggen
Na het vertrek van de tweede wethouder op 20 december is Bergen bestuurloos geworden. Burgemeester Pelzer heeft als '1 vrouws-college' weinig bevoegdheden meer. Dus is het zaak dat er snel twee nieuwe wethouders bij komen. "Nu blijven er een heleboel dossiers liggen. Als er niet snel verandering in de situatie komt, kan het wel eens tot mei duren voordat we politiek weer daadkrachtig kunnen worden. Dat mag de raad onze mooie gemeente niet aandoen", zo zei ze tegen L1.

Rechtstreeks geraakt

"Gelet op de torenhoge ambities van de gemeente heb ik liever gisteren dan vandaag een nieuw college. Iedereen moet zich bewust zijn van de verantwoordelijkheden. Er ligt bijvoorbeeld het Bestemmingsplan Buitengebied, daar zijn tachtig reacties op gekomen, Moeten die mensen vijf maanden wachten op een reactie? Het gaat heel ver. Burgers mogen van ons verwachten dat ze snel en adequaat antwoord krijgen. Als nu iemand komt die van zijn winkel een woonhuis wil maken dan is dat een politieke discussie. Dus de mensen worden er ook rechtstreeks door geraakt."

Geruzie

Ondertussen is de situatie in Bergen ook nog eens complexer geworden door geruzie in de raad. In de oppositiepartij KERN zijn twee raadsleden opgestapt. Die gaan verder als eenmansfractie.

Problemen

Een oplossing voor de problemen heeft burgemeester Pelzer nog niet. 3 januari komt ze bijeen met de fractievoorzitters om te kijken welke stappen gezet gaan worden. Ze moeten op zoek naar een nieuwe coalitie in de raad.