Rel rond subsidie van vereniging misbruikslachtoffers

© iStock
Er is ruzie ontstaan binnen de leiding van Klokk, de stichting die slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk bijstaat. Een lid van de raad van toezicht, Frans Verhallen, stapte recent op.
In een brief aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt hij dat de stichting een miljoen euro aan subsidie niet goed kan verantwoorden.

Subsidiegeld

Verhallen zegt als toezichthouder geen informatie te krijgen over de manier waarop het subsidiegeld wordt uitgegeven. Verhallen schrijft verder in de brief aan het ministerie dat directeur Guido Klabbers en zijn vrouw Klaske Metaal samen ruim honderdduizend euro per jaar salaris krijgen uit het subsidiegeld. Dat betekent dat bijna de helft van de subsidie naar het echtpaar gaat. Dat is ‘in verhouding erg veel geld’ schrijft Verhallen aan VWS-staatssecretaris Martin van Rijn.

Smaad

Klabbers zegt in een reactie dat zijn salaris in overleg met het ministerie is vastgesteld. Dat zijn vrouw de enige andere betaalde medewerker van de stichting is, kan tot speculaties leiden, erkent hij. Volgens Klabbers handelt Verhallen uit persoonlijke frustratie. Hij overweegt aangifte tegen hem te doen wegens smaad.

Aangifte

Dat overweegt hij ook in de richting van Venlonaar en misbruikslachtoffer Ludo Hardeman. Die is op Facebook een actie tegen Klokk begonnen. Bij de Belastingdienst deed Hardeman een melding, omdat Klokk zich niet houdt aan de regels voor erkende goede doelen. Volgens Klabbers kan dat kloppen. Donderdagavond stond de stichting nog als erkend doel op de website van de Belastingdienst.
Het ministerie bevestigt de ontvangst van de brief en de melding. Beide worden volgende maand tijdens een al gepland overleg met Klokk besproken. Ook wordt de Tweede Kamer geïnformeerd.
Meer in De Limburger van vrijdag.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!