Bedrijf Milsbeek verdacht van breken sancties Rusland

De aanleg van de brug, hier gezien vanaf Kertsj op het schiereiland. © Kremlin (CC BY 4.0)
Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een bedrijf uit Milsbeek en zes andere firma's, die zouden hebben meegeholpen aan de bouw van een brug tussen het Russische vasteland en schiereiland de Krim.
Dat meldt het AD. Door mee te helpen aan de brug hebben de bedrijven internationale sancties verbroken.

Ook leidinggevenden

Zowel de bedrijven als de leidinggevenden zijn verdachten, meldt de krant. Justitie wil niet zeggen op welke bedrijven het onderzoek zich richt, maar in Milsbeek zou het gaan om Bijlard Hydrauliek.

Heihamers

Dat bedrijf maakt onder meer onderdelen voor heihamers, waarmee funderingspalen de grond in worden geslagen. Bijlard heeft onderdelen geleverd aan een tweede bedrijf uit Dodewaard, dat met de heihamers aan de slag is gegaan.

Conflict

De vier kilometer lange brug is omstreden door het conflict tussen Rusland en Oekraïne. In 2010, toen de Krim nog Oekraïns was, besloten Rusland en Oekraïne om samen de brug te bouwen. Rusland begon in 2014 met de bouw, precies in de periode dat de twee landen in conflict raakten en Rusland de Krim bezette.
De brug zou nog deze maand in gebruik moeten worden genomen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!