Aanklager in sekszaak haalt fel uit naar rechtbank

© iStock
Advocaat-generaal Hans Pieters heeft zich woensdag in ongemeen felle bewoordingen uitgelaten over de straffen die de rechtbank Limburg eerder oplegde in de Valkenburgse zedenzaak.
Aanklager Pieters beticht de rechtbank ervan tijdens de Valkenburgse zedenzaak "openlijk te zijn afgeweken van de bedoelingen van de wetgever."

Taakstraf

Hij doelt daarmee op de manier waarop de rechtbank in Limburg is omgegaan met het zogeheten taakstrafverbod. Op grond van dit artikel is het de rechter niet toegestaan om voor bepaalde misdrijven een kale taakstraf op te leggen. Tot die misdrijven behoort ontucht met een minderjarige.

Omzeilen

In de Valkenburgse zedenzaak worden 27 mannen daarvan verdacht. Zij zouden in 2014 seks in een hotel hebben gehad met een 16-jarige meisje, dat onder dwang stond van een pooierboy. Het gros van de mannen die vervolgd waren, werd door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf in combinatie met slechts één dag cel. Dat dient volgens Pieters maar één doel: het omzeilen van het taakstrafverbod.

Lees ook: Tot jaar cel geëist in hoger beroep zedenzaak Valkenburg

Niet toegestaan

"Dit gebeurde omdat de rechtbank een taakstraf het meest passend vindt bij deze delicten”, betoogde de advocaat-generaal woensdag tijdens de behandeling van de hoger beroepen in het gerechtshof in Den Bosch. "Op die manier is de rechter zélf beleid aan het maken, en dat is niet toegestaan.”
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!