Wethouder Landgraaf vol ongeloof en onbegrip

© Google Streetview
Wethouder Freed Janssen reageert vol ongeloof en onbegrip op het besluit van het Limburgs Parlement om akkoord te gaan met een fusie van Heerlen en Landgraaf.
Janssen had juist verwacht dat een meerderheid tegen zou stemmen, zeker nadat de Maastrichtse rechtbank woensdag pittige kritiek had geleverd op de gevolgde herindelingsprocedure. "Maar partij- en coalitiebelangen zijn blijkbaar belangrijker", aldus Janssen.

Schaamlap

De oproep aan de Tweede Kamer om ook Brunssum aan de fusie toe te voegen, noemt hij een schaamlap. "Een andere gemeente wordt er gewoon bijgelapt", zo zegt Janssen.

Den Haag

Het college van B&W verlegt de aandacht nu naar Den Haag: "Wij blijven strijden voor zelfstandigheid tot het laatste gaatje." Burgemeester Ralf Krewinkel van Heerlen is wel 'heel blij' dat het Limburgs Parlement groen licht heeft gegeven voor de fusie met Landgraaf. Al had wat hem betreft de Brunssum-oproep niet gehoeven, omdat het niet gaat om een herindeling van onderop.
'Wanvertoning'
De oppositie in het Limburgs Parlement heeft dan weer geen goed woord over voor de gang van zaken. 50Plus spreekt van een wanvertoning, de PVV noemt de gang van zaken onbeschoft. De Partij voor de Dieren denkt dat de kloof tussen politiek en burger weer wat groter is geworden.

Van Rey

Jos van Rey van de Volkspartij Limburg waarschuwt ervoor dat de ingezette koers met Brunssum dramatisch kan uitpakken in de Tweede Kamer. "Er komt iets uit wat we niet willen. Bezint eer gij begint", zo stelt hij.
Audio: Freed Janssen Landgraaf fusie (6 juli 2017)