Onderscheiding en schilderij voor scheidende bisschop

© ANP
Bisschop Frans Wierts is bij zijn afscheid van het bisdom Roermond beloond met een provinciale onderscheiding.
Hij kreeg uit handen van gouverneur Theo Bovens de Provinciale Erepenning. De bisschop kreeg die uit waardering voor zijn 'bijzondere verdiensten voor Limburg en zijn bevolking.'

Afscheid

Wiertz was bijna een kwart eeuw bisschop in Roermond. Zaterdagochtend was er een speciale afscheidsmis voor hem in de Sint Christoffelkathedraal, gevolgd door een receptie in de Oranjerie. Komende week verhuist Wiertz van het Bisschopshuis in Roermond naar een appartement bij de zusters Onder de Bogen in Maastricht.

Gasten uit binnen- en buitenland bij afscheid Wiertz

Schilderij

Bij het vertrek van een bisschop hoort ook een schilderij, een eeuwenoude traditie in het bisdom Roermond. Zaterdagochtend kreeg Wiertz bij zijn afscheid een portret van de Maastrichtse kunstenaar Theo Kuijpers aangeboden.

Portrettengalerij

?Kuijpers schilderde veertig jaar geleden de kruiswegstaties in de parochiekerk van de Maastrichtse wijk de Heeg. Frans Wiertz was daar destijds de pastoor die de hele nieuwbouw van deze kerk begeleidde. Het portret van Wiertz krijgt een plek in de portrettengalerij van het Bisschopshuis aan de Paradisstraat in Roermond.
Een opvolger voor de bisschop is nog niet bekend. Zijn taken worden tijdelijk waargenomen door vicaris-generaal Hub Schnackers.
Zondag om 09:00 uur wordt de mis herhaald op L1 TV.