Ravage bij wijngaard in Klimmen door koud voorjaar

© Foto ter illustratie: iStock
Het koude voorjaar heeft bij wijngaard Kruisboom in Klimmen voor een flinke schadepost gezorgd. De oogst zal dit najaar zeer beperkt zijn.
"Een hele hoek van de wijngaard is bruin", vertelt eigenaar Albert Maessen tegen de NOS. "Ik moet de trosjes met een zaklamp zoeken."

Ravage

De schade aan de wijngaard in Klimmen was al groot na de hevige hagelbui in juni vorig jaar. Daarbij zijn een hoop wijnstokken flink beschadigd. Maar het koude voorjaarsweer en met name de nachtvorst van afgelopen voorjaar hebben de genadeslag toegebracht.
"Het is hier een ravage. De scheutjes die dit jaar aan de overgebleven wijnstokken groeiden, hebben er vorst overheen gekregen. Zij zijn helemaal kapot", constateert Maessen. De druivenoogst zal dit najaar dan ook zeer beperkt zijn.

Nachtvorst

In heel Nederland zal de oogst minder zijn dan voorgaande jaren. De wijnboeren schatten dat ze dit jaar 25 tot 30 procent minder druiven kunnen oogsten dan vorig jaar.
Ook andere fruittelers ondervinden veel schade van het koude voorjaar. Telers verwachten, met name in Zuid-Limburg, een stuk minder appels en peren te kunnen plukken.

Beregening

De schade lijkt voor fruittelers in Limburg groter dan elders in het land. Dit komt omdat er in onze provincie, met name in Zuid-Limburg, minder oppervlaktewater beschikbaar is om de bloesem te beregenen als bescherming tijdens de vorst.