'PVV-geld Heemels voor één derde op aan drank en drugs'

© ANP
Het geld dat oud-PVV'er Michael Heemels verduisterde uit zijn partijkas, ging voor een derde op aan drugs en alcohol.
De rest spendeerde hij aan luxe spullen, zo becijferde het OM dinsdag tijdens de rechtszitting tegen de voormalige fractievoorzitter van de PVV in Provinciale Staten.

Drank en drugs

Heemels wordt ervan verdacht bijna 180.000 euro te hebben gestolen uit de partijkas van de PVV. Toenmalig fractievoorzitter Heemels verduisterde dit geld tussen 2012 en 2016 om zijn drank- en drugsverslaving te betalen. Ook kocht hij er luxe spullen van en betaalde hij er dure trips mee.

Geen bewijs

Heemels verkaarde dinsdag dit bedrag fors lager lag. Zo zou hij maar 140.000 euro uit de partijkas achterover hebben gedrukt. Volgens de advocaat van de PVV kan Heemels dit niet bewijzen.

Toerekeningsvatbaar

Heemels was in de periode waarin hij het geld achterover drukte volledig toerekeningsvatbaar. Dat is gebleken uit een psychiatrisch rapport, dat dinsdagmiddag werd gepresenteerd tijdens de rechtszaak tegen Heemels.

Verslaving

Ook blijkt dat de 36-jarige Herkenboschenaar geen persoonlijkheidsstoornis heeft. Wel is hij zeer verslavingsgevoelig, zo blijkt uit het onderzoek.

Uitgesteld

Eigenlijk moest Heemels op 27 juni al voor de rechtbank verschijnen. Maar omdat het psychiatrisch onderzoek nog niet klaar was, werd de zaak uitgesteld. Afgelopen tijd heeft een gedragsdeskundige bekeken in hoeverre Heemels toerekeningsvatbaar was. Dinsdagmiddag werd dit rapport besproken bij de rechtbank.

Rechtszaak

Er hangt Heemels een gevangenisstraf boven het hoofd. Ook moet hij het verduisterde geld terugbetalen.