'VDL ligt grotendeels stil door staking medewerkers'

© Erwin Minkenberg
Vakbondsbestuurder Hans Wijers van FNV Metaal denkt dat de staking bij VDL Nedcar grote gevolgen heeft. "Ik verwacht dat een groot deel van VDL Nedcar stil ligt en zo'n duizend werknemers het werk neerleggen."
Dat zegt Wijers in het L1-programma AvondGasten. Medewerkers van VDL Nedcar gaan vanaf donderdagavond 22:30 uur 48 uur lang staken.Middeleeuwse werktijden

Medewerkers vechten onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent en werkdagen van maximaal 8,5 uur. De werkgevers willen werkdagen van maximaal 12 uur. Maar dat vindt Wijers 'terug naar de middeleeuwen'. "De werkdruk is enorm hoog, zeker bij VDL Nedcar. De diensten zijn erg zwaar. Mensen zeggen: dit is de streep en niet verder."


Klinkt ondankbaar

Maar bijt je door te staken niet de hand die je voedt? VDL heeft NedCar tenslotte van de ondergang gered en zonder het moederbedrijf was er dus überhaupt geen werk. "Klinkt ondankbaar", weet Wijers. "Maar het is niet staken tegen je bedrijf. Het is staken voor je eigen cao, voor de hele sector."


Andere bedrijven

Niet alleen bij VDL Nedcar wordt gestaakt. Ook werknemers van DAF in Eindhoven leggen 48 uur het werk neer. Medewerkers van Prysmian Draka uit Emmen gaan voor een tweede keer staken. Bij het Helmondse bedrijf Nedschroef wordt niet meer overgewerkt zolang er geen nieuwe cao is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!