Buschauffeurs op pad met mobiele toiletten

© Erwin Minkenberg
De kans is groot dat je donderdag in Limburg auto's met een mobiel toilet op een aanhanger achter bussen aan ziet rijden.
Buschauffeurs voeren op die manier actie, omdat ze boos zijn op de vervoersbedrijven, waaronder Arriva.

Geen plaspauze
Volgens de vakbond hebben chauffeurs geen tijd voor fatsoenlijke pauzes. Ze kunnen niet op tijd naar het toilet en ook lunchen schiet er vaak bij in, zo zegt de vakbond. "Mensen die 4 uur achter elkaar rijden zonder enige vorm van rust, dat bestaat bijna niet", weerspreekt Fred Kagie namens de Openbaar Vervoersbedrijven de kritiek van de vakbond bij L1 radio.

Overleg

De acties worden gehouden omdat het overleg over de cao voor het streekvervoer is mislukt. "Wat vooral enorm tegenviel, is de onwrikbaarheid van werkgevers rond werkdruk. Als we daar geen afspraken over kunnen maken, houdt het wat de chauffeurs betreft echt op", zegt Paula Verhoef van vakbond FNV Streekvervoer.

Verstikkend regiem

"Mensen moeten maar minder gaan drinken, omdat ze anders te vaak naar de wc zouden moeten. Chauffeurs rijden in hun pauzes door omdat ze anders hun tijden niet halen. De baas kijkt continu mee via de boordcomputer. Dat is een verstikkend regime. De rek is er volledig uit."
Lees ook: Klachtenregen over nieuwe dienstregeling

Volgens de vakbonden is de huidige situatie ontstaan door het aanbestedingsbeleid van provincies. Vervoersbedrijven bieden de diensten aan voor een krap bedrag, om zo de concessies te winnen.

Stakingen

De ludieke actie is wat de vakbonden betreft pas het begin. Als er geen goede afspraken gemaakt kunnen worden over het verlagen van de werkdruk, dreigen ze met hardere acties en mogelijk stakingen.

Reactie Arriva

Arriva herkent zich niet in de kritiek. "Als ze naar de wc moeten, dan moeten ze naar de wc, dat gebeurt ook in de praktijk. Maar ik begrijp dat dit wel een mooi beeld is van de FNV in termen van werkdruk", zegt Kagie.