Nooddammen moeten Meerssen droog houden

In het gehucht Waterval bij Meerssen is het Waterschap Limburg woensdag begonnen met de aanleg van een tijdelijke gronddam.
Die moet voorkomen dat Meerssen bij hoosbuien opnieuw onder water loopt.

Onder water

Tijdens de extreme hoosbuien van afgelopen mei ontstond er op veel plekken wateroverlast. Het centrum van Meerssen liep onder water.

Zakken

Daarom worden in de gemeente Meerssen nu vier aarden nooddammen aangelegd, met een maximale hoogte van 1,5 meter. Die worden met gras ingezaaid. Ook komt er nog een dam van grote zakken.

Twee jaar

De nooddammen zullen naar verwachting twee jaar blijven, totdat er definitieve maatregelen in en rondom Meerssen zijn getroffen. Die maatregelen moeten uiteindelijk zo'n 90.000 kubieke meter water bergen. De nooddam bij Waterval is goed voor een aanzet van de eerste 10.000 kubieke meter. De werkzaamheden konden nu al worden uitgevoerd, doordat de grond in eigen beheer is. Daardoor zijn er geen tijdrovende procedures nodig.

Gedeeltelijk

Door de gronddam moet het overtollige water gefaseerd wegstromen in de plaatselijke Watervalderbeek, die richting Meerssen stroomt. Het waterschap en de gemeente erkennen dat de nieuwe dammen slechts gedeeltelijk zullen helpen tegen de wateroverlast.

Meer groen

De partijen werken met natuurbeheerders en boeren samen om de waterstromen beter te beheersen. Daarnaast wil de gemeente nadrukkelijk zoeken naar meer groen, zodat het water ook in Meerssen zelf kan wegstromen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!