Raaroverzicht 2017: Prominenten, poep en dieren

Het afgelopen jaar verzamelden we op deze site weer talloze nieuwsberichten over ongelukken, misdaden, ambtelijke blunders en vermeldenswaardige uitspraken van min of meer bekende Limburgers. Het reguliere nieuwsgeweld. Maar soms was het nieuws wel heel raar. En dus goed voor het 1Limburg Raaroverzicht.

America haalt Amerikaans nepnieuws

Het grote gevaar van nepnieuws is natuurlijk dat iemand het oppikt en denkt dat het echt waar is. De Nederlandse satirische website Nieuwspaal kwam bijvoorbeeld met de grap dat ons eigen dorp America haar naam zou willen veranderen na de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaanse president. Best leuk natuurlijk, maar dat hadden ze op de redactie van Sputniknews niet in de gaten. Die Russische maar op het Westen gerichte nieuwssite bracht de grol begin februari als nieuws.
André Rieu president van Frankrijk
Maar niet alleen de nieuwe Amerikaanse president schopte het tot Limburgs nieuws. Ook Emmanuel Macron die zich vanaf dit jaar de baas van Frankrijk mag noemen, wist een plaatsje te veroveren in deze regio. Want de weelderige haardos waarmee Macron als tiener door het leven ging, leverde hem op school de bijnaam André Rieu op. Dat de Maastrichtse Stehgeiger met zijn muziek de wereld veroverde weten we al jaren, maar dat hij met zijn alter ego ook Frankrijk wist in te nemen leerden we pas in mei.
© ANP/Twitter

Yeah, let's go!

Naast de groten der aarde komen er natuurlijk ook genoeg Limburgse grootheden voorbij in het nieuws. Rapper Sjors begon dit jaar met vloggen, kwam met uiterst praktische poseertips voor de selfiegeneratie en ging op zoek naar een vriendin. Met succes, want eind dit jaar sloeg de ongekroonde koning van de Brunssumse neder-hiphop een Spaanse schone aan de haak.
Sjors en vriendin Sure op de rode loper bij de XITE Awards. © YouTube / Rapper Sjors
Ron en Penny
De Parel van de Mijnstreek die ons rapper Sjors bracht, was dit jaar sowieso niet uit het nieuws te slaan. De rechtszaak rondom de schietpartij waarbij lokale drugsbaas Sven Prins om het leven kwam, politieke perikelen rond het grofgebekte raadslid (en inmiddels wethouder) Jo Palmen, zedenzaken, niks bleef het stadje in de Oostelijke Mijnstreek bespaard. Maar televisieprogramma De Rijdende Rechter bracht ons dit jaar het allergrootste verhaal uit Brunssum. Een alledaagse burenruzie over een bewakingscamera en een schutting werd een landelijk media-hoogtepunt door de Brunssumse personalities Ron en Penny.

Burenruzie
Deze twee markante figuren bewaken de beeldencollectie in hun tuin - pardon, in de hof - met een beveiligingscamera. Maar omdat die camera ook op het erf van de buren kijkt, liepen de gemoederen tot bijna ondraaglijke hoogte op. Ron en Penny waren er aan de andere kant weer verbolgen over dat de buren vanuit hun hogere tuin zo over de schutting - pardon, over de sjutting - naar een zonnende Penny kunnen gluren. Het leverde spraakmakende televisie op, al kreeg de lieftallige Penny na de uitzending een koude douche van nare opmerkingen over zich heen.
© screenshot NPO1

The name is Bonten... Jo Bonten

Een prominente provinciegenoot die we een beetje uit het oog waren verloren, liet dit jaar gelukkig ook weer van zich horen. Survival- en vechtsporticoon Jo Bonten kwam in oktober na drie jaar radiostilte weer terug met een zenuwslopend nieuw filmpje op Youtube. Een onzichtbare vijand achtervolgt de Baexemse held door een sinister bos, maar dankzij al zijn onnavolgbare overlevingskunsten en een kostuum dat hem perfect camoufleert achter een grote rode paddenstoel weet Jo te ontkomen. Aan het eind belooft de verdedigingsgoeroe ons nieuw werk, al wachten we daar nog steeds op.

Poepende Dumoulin

Op zijn hurken heeft wielerheld Tom Dumoulin ook een plekje in dit Raaroverzicht verdiend. Al in de Tour de France van 2016 ontdekten we dat de darmen van de vedette wel eens moeilijk doen tijdens de koers. Vervelend voor de wielrenner, en ook voor de eigenaars van de camper waarvan Tom in zijn moment van nood gebruik maakte. Tijdens de Giro van dit jaar was er echter geen camper of Dixi te bekennen toen Toms darmen weer opspeelden. De noodstop leek zelfs even zijn leiderstrui in gevaar te brengen. Na een magistrale tijdrit schreef Tom Dumoulin als eerste Nederlander ooit de Giro d'Italia op zijn naam. Een wereldprestatie: de roze trui halen terwijl je een een bruine zit te breien!
© Twitter/Tom Dumoulin

Poepende dief

Tom Dumoulin was niet de enige die ervoor zorgde dat er dit jaar op deze site te lezen viel over de menselijke stoelgang. Zo was er een winkeldief in Landgraaf die probeerde een paar biertjes te stelen uit een supermarkt. Tijdens zijn aanhouding verloor de man de controle over zijn darmen, tot ongenoegen van de politieman die de man moest inrekenen.
Poeperd plonst in kanaal
Hulpverleners in Weert kregen dit jaar met een vergelijkbaar vies incident te maken. Een fietser die midden in de nacht hoge nood voelde, besloot namelijk zijn behoefte te doen in de Zuid Willemsvaart. Helaas voor hem belandden niet alleen zijn keutels in het water, maar ook de man zelf. Min of meer schoongespoeld door het kanaalwater werd de man weer op het droge geholpen, maar niet voordat een van de ambulancebroeders met zijn hulpverlenersschoen pontificaal in de mensenkeutel was getrapt.

Adieu, poepparkeerplaats
Waar de poep echt de spuigaten uitliep was op vrachtwagenparkeerplaats De Keulse Barrière in Venlo. Die pleisterplaats voor truckers was de gemeente al jaren een doorn in het oog vanwege alle troep die daar werd achtergelaten door vieze vrachtwagenchauffeurs. Afval van al dan niet menselijke aard werd daar massaal gedumpt, reden om de parking in oktober definitief op slot te doen. Al laat de menselijke aandrang zich heus niet tegenhouden door regeltjes vanuit een stadskantoor.
Sanitair
Toch maar goed dat er zoiets ingenieus bestaat als een toilet. Zonder deze zegening voor de mensheid hadden we nog veel meer van die vieze berichten, en had het Kerkraadse Cube-designmuseum dit jaar geen mooi onderwerp voor een tentoonstelling.
© Istock
Nieuw vervoersmiddel
Of er dit jaar in Limburg nog uitvindingen zijn gedaan die zo'n impact zullen hebben als het toilet kunnen we nu nog niet inschatten, maar inventief was onze provincie dit jaar zeker. Twee studenten werktuigbouwkunde toverden een bierkrat om tot wegmonster en oogstten in ieder geval al de nodige bekijks.
Maastrichts speeltje
Minstens zo handig als het rijdend bierkrat is een medische vinding van de Maastrichtse universiteit die ook bruikbaar is als seksspeeltje. De vaginal pressure inducer werd in Maastricht ontwikkeld om vrouwen te helpen die tijdens de coïtus last hebben van een pijnlijk vagina, maar blijkt ook prima bruikbaar voor de lol. De uitvindster zelf heeft er in ieder geval geen moeite mee als haar hulpmiddel ook als speeltje op de markt komt.
Nog iemand koffie?
Toch is het raadzaam om voorzichtig te zijn als je creatief gebruik maakt van een apparaat. Een ambtenaar die op het stadhuis van Roermond een kopje koffie wilde halen, moest uiteindelijk door de brandweer worden bevrijd. De vrouw wilde een klemzittend bekertje lospeuteren, maar kwam daarbij zelf vast te zitten. Twee brandweerwagens en een kleine ambulance rukten uit om haar te bevrijden en te voorkomen dat haar collega's het de rest van de dag zonder koffie moesten stellen. Dat lukte gelukkig allebei: de ambtenaar kwam met de schrik vrij en de koffie stroomde na het incident weer als vanouds.
Verstrikt in een schommel
En dat je ook in een speeltuin moet oppassen, ontdekte een jongen in Heythuysen. Hij gebruikte het zitje van een schommel om op te staan. Daardoor raakte hij zo verstrikt in de kettingen van het speeltoestel dat ook hier de brandweer er aan te pas moest komen. Dit keer moest het apparaat er wel aan geloven.
© Nederweert24
Uilskuiken gered van verpletting
Het zijn niet alleen mensen die veel te danken hebben aan alle hulpverleners die zoveel goed werk doen in deze provincie. Ook dieren mogen maar wat blij zijn dat er zoiets bestaat als de Dierenambulance. Niet alleen helpen ze dieren waar het maar kan, hun avonturen en heldendaden zorgen soms voor heel opmerkelijke verhalen. Zo wisten ze in Eygelshoven een jonge oehoe te redden die vastzat in een maalmachine. Het uilskuiken bleef ongedeerd, maar was als we de foto moeten geloven toch behoorlijk geschrokken.
© René Coumans
Piepklein dierenleed
Grote dieren, kleine dieren, het maakt voor de mensen van de dierenambulance niet uit. Een dier in nood is een dier in nood, tenslotte. Zo twijfelden de vrijwilligers geen moment toen ze een telefoontje kregen uit Sittard, waar een muisje vastzat in een piepklein gat. Hamer en beitel maakten korte metten met dat dierenleed. Door het gat in de muur heel voorzichtig wat groter te kappen, kon het muisje er weer vandoor.

Groot wild in de vrije natuur
Maar zo'n uil in een fabriek of een muisje in een spouwmuur is natuurlijk niks voor de ware dierenliefhebber. In de mooie Limburgse natuur kom je de prachtigste dieren tegen. Een fraaie zebra bijvoorbeeld, grazend op de savannes in het buitengebied van Echt. Best bijzonder, zo'n Afrikaans streepjespaard. Het ging dan ook om een ontsnapt exemplaar, en niet om een nog onontdekte kudde.