Europarlementariër Lenaers noemt reactie Rutte treurig

Jeroen Lenaers. © archief L1
Europees parlementslid Jeroen Lenaers (CDA) uit Stramproy heeft geen begrip voor de negatieve reactie van minister-president Mark Rutte op de nieuwe plannen voor de Europese Unie.
"Treurig" noemde Lenaers de uitlatingen van Rutte zondag in het L1 radioprogramma De Stemming. Hij kreeg bijval van hoogleraar Europese Integratie Sophie van Hoonacker van de Universiteit Maastricht.

Rutte

Lenaers vindt het onbestaanbaar dat Rutte de ideeën van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ter zijde schuift. In zijn State of the Union ontvouwde Juncker woensdag zijn plannen voor een verder uitbreiding van de EU met nieuwe lidstaten, een minister van financiën en meer landen die de euro introduceren.

Oogarts

Rutte reageerde kort op de één uur en zeven minuten durende speech van Juncker: "Als je visie zoekt moet je naar de oogarts". Lenaers is verbolgen: "Dat vind ik een hele treurige staat van onze premier. Laten we de discussie in Nederland voeren en niet meteen zeggen dat we daar niks van moeten hebben omdat het uit Brussel komt. Dan zetten we ons zelf buitenspel in Europa."

Onwaardig

Hij kreeg steun van Van Hoonacker: "Het is een politicus onwaardig". Volgens de Maastrichtse wetenschapster krijgt Rutte via The State of te Union van Juncker de kans om het debat aan te gaan met de burger. "Het is een gemiste kans. Hij weet dat er veel Euroscepticisme bestaat. En nou wuift hij het gewoon weg."