Meer experimenten met wensbus in Limburg

De wensbus van Merselo - Vredepeel. © Judith van Kessel
Er komen in Limburg nog vier proefprojecten met zogeheten wensbusjes.
Ook in de dorpskernen van Baarlo/Maasbree, Meers, Landgraaf en America komen er kleine busjes voor maximaal acht personen die vervoer van deur tot deur verzorgen. Een dorpskern mag de busjes naar eigen inzicht en behoefte inzetten, maar moet wel zelf de chauffeurs leveren.

Verschil

Tot nu toe werd in zes kleine kernen in Limburg geëxperimenteerd met wensbusjes. Die worden gerund door een lokale organisatie van vrijwilligers. Bij de nieuwe experimenten wordt soms een beetje afgeweken van de huidige aanpak. Zo gaat de dorpsraad van America het vervoer met particuliere auto's regelen. In Baarlo/Maasbree wordt naast de wensbus ook particulier vervoer ingezet. Bovendien wordt voor senioren vervoer geregeld naar de gewenste bushalte.

Werklozen

In Landgraaf wordt de wensbus gecoördineerd door het gemeentelijk Werkbedrijf. Daar worden langdurig werklozen ingezet. Die krijgen een opleiding en mogen maximaal twee jaar als chauffeur dienst doen.
In Meers ligt de verantwoordelijkheid bij de nieuwe multifunctionele dorpsdagvoorziening. Dat is een initiatief van de inwoners van Meers zelf.

Aanvulling op lijnbus

Uiteindelijk moeten de wensbussen vanaf december 2016 in kleine kernen een aanvulling worden op de lijnbus. Vanaf die datum gaat de nieuwe concessie voor het openbaar vervoer in Limburg in. De experimenten moeten de levensvatbaarheid van die opzet aantonen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!