Voorzitter NOC*NSF betreurt vertrek Eurlings

Camiel Eurlings. © ANP
André Bolhuis, voorzitter van sportkoepel NOC*NSF, werd vrijdag verrast door het nieuws van het vertrek van Camiel Eurlings als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
"Ik vind het heel erg jammer voor meneer Eurlings. Ik heb begrip voor zijn besluit gezien de opinie in Nederland over zijn IOC-lidmaatschap'', aldus Bolhuis vanuit Zwitserland, waar hij vakantie viert. "Ik betreur zijn vertrek. De samenwerking was altijd goed."

Late excuses

Eurlings lag de afgelopen dagen onder vuur na zijn late excuses over de mishandeling van zijn vriendin. De voortdurende discussie over zijn positie heeft hem het besluit doen nemen terug te treden als IOC-lid, liet hij in een verklaring weten.

Omstreden

Als lid van IOC maakte de 44-jarige Valkenburger automatisch deel uit van het bestuur van NOC*NSF. Daar was zijn positie inmiddels omstreden, maar de sportkoepel beschikte niet over de bevoegdheid om Eurlings uit zijn functie te zetten. Chef de Mission Jeroen Bijl sprak de wens uit dat de kwestie rond Eurlings voor aanvang van de Winterspelen zou zijn afgehandeld. De oud-minister heeft met zijn besluit hier gehoor aan gegeven.