Minister grijpt voorlopig niet in: omstreden Palmen kan blijven

© ANP
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken grijpt voorlopig niet in in Brunssum. Dat betekent dat de omstreden wethouder Jo Palmen kan blijven.
Dat is de uitkomst van een topoverleg in Den Haag over de kwestie tussen de minister en vertrekkend burgemeesters Luc Winants en waarnemer Gerd Leers en gouverneur Theo Bovens.

Zorgen
"De situatie baart me nog steeds zorgen", zei de minister na het overleg. Waarnemend burgemeester Gerd Leers moet nu aan de slag met het oplossen van de problemen. "Leers krijgt nu de ruimte om te kijken wat er precies aan de hand is. Op basis daarvan zien we wat er voor vervolgstappen moeten worden genomen."

Volgens de minister is Leers uitermate geschikt voor deze klus. "De inwoners van Brunssum hebben recht op een fatsoenlijk en integer bestuur. Ik heb er alle vertrouwen in dat Gerd Leers in staat is om de situatie in goede banen te leiden."

Veroordelen
Ingrijpen is daarmee voorlopig dus nog niet aan de orde, hoewel daar wel mee werd gedreigd. "Daarvoor moet de gemeente eerst onbestuurbaar blijken", zei gouverneur Theo Bovens in Den Haag.

Gerd Leers laat weten de komende periode met alle betrokken om tafel te gaan zitten om over de kwestie te praten. "Ik ga goed inventariseren wat er allemaal aan de hand is. Ik ga nu niet met allerlei oordelen en veroordelingen komen, maar eerst luisteren naar wat er speelt in de ogen van alle betrokkenen."
© Frank Moonen

Grote onrust

In de politiek in Brunssum is grote onrust sinds de benoeming van Jo Palmen tot wethouder. Hij werd vorige maand benoemd door een nipte meerderheid van de raad, nadat de vorige coalitie was gevallen. De raad wachtte hierbij een onderzoek naar de integriteit van de politicus niet af.

Uit dat onderzoek bleek later dat Palmen als wethouder een groot risico vormt voor de gemeente. Als privé-persoon ligt hij namelijk al jaren in de clinch met de gemeente over een gronddeal van veertig jaar geleden.

Tumultueuze

De coalitie, die met een stem extra een nipte meerderheid heeft in de raad, wilde Palmen na het negatieve rapport niet wegsturen. Dit was tegen het zere been van de oppositie. Een paar dagen na de tumultueuze raadsvergadering maakte burgemeester Luc Winants bekend per 1 januari op te stappen.

Woedend
Woensdagavond besloot de coalitie de integriteit van de omstreden wethouder opnieuw te toetsen. De oppositie liep woedend weg uit de raadsvergadering.

Lees ook: Oppositie stapt boos op bij debat over Jo Palmen