Weinig belangstelling tweede hoorzitting Heerlen-Landgraaf

© Jean van Hoof/L1
De tweede hoorzitting van Limburgs Parlement over de voorgenomen fusie van Heerlen en Landgraaf heeft weinig belangstellenden getrokken.
Voor de hoorzitting in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen hadden zich maar 8 insprekers gemeld. Ze duurde dan ook maar ruim een half uur.

Voorstanders

Afgelopen dinsdag in Landgraaf waren er 38 insprekers. Van de insprekers in Heerlen waren de meesten voor een samenvoeging van Heerlen en Landgraaf.

Lees ook: Sprekers hoorzitting Landgraaf vooral voor fusie

Nodig

Zo vond voorzitter Jo Reinders van Ondernemerssociëteit Corio League dat een fusie nodig is omdat je het niet meer redt met kleine gemeenten in een zo snel veranderende wereld.
Audio: Hoorzitting Heerlen Jo Reinders (9 juni 2017)
Die kunnen bijvoorbeeld allerlei technologische vernieuwingen niet bijbenen, aldus Reinders.

Luisteren naar mensen
In een reactie zei SP-statenlid Huub Quaedflieg dat de hoorzittingen hem duidelijk hebben gemaakt dat er goed naar de mensen in de wijken moet worden geluisterd. Volgens hem moet de angst worden weggenomen dat allerlei voorzieningen er op achteruit gaan.
Audio: Hoorzitting Heerlen Huub Quaedflieg (9 juni 2017)

Tegen fusie

PVV-fractievoorzitter Robert Housmans was opgevallen dat veel van de insprekers mensen waren die de politiek van dichtbij volgen. De PVV is tegen een fusie van Heerlen en Landgraaf omdat die 'van bovenaf' wordt opgelegd.
Audio: Hoorzitting Heerlen Robert Housmans (9 juni 2017)
De statenfractie van de SP neemt volgende week een standpunt in. De SP-raadsfracties in Heerlen en Landgraaf zijn voor een fusie.

Op 6 juli neemt het Limburgs Parlement een besluit over een fusie van Heerlen en Landgraaf.