Heerlen wacht rustig op Den Haag na referendum Landgraaf

© 1Limburg
Heerlen wacht rustig af wat Den Haag uiteindelijk vindt over een fusie met Landgraaf.
Dat blijkt uit een rondgang langs de Heerlense politiek na de uitslag van het raadplegend referendum in Landgraaf. Daar sprak 78 procent van de mensen die ging stemmen zich uit tegen de fusie.

Mosterd na maaltijd

"Eigenlijk is het referendum mosterd na de maaltijd", zegt loco-burgemeester Peter van Zutphen van Heerlen. "Dit had je eerder moeten doen. De gemeenten gaan er niet meer over. Den Haag is aan zet." Inhoudelijk wil de Heerlense bestuurder niet reageren op de uitslag van het referendum.

Belang beide gemeentes

In Heerlen heeft de gemeenteraad met een overgrote meerderheid gezegd dat ze een herindeling wil. In Landgraaf stemmen ze heel duidelijk tegen en dat baart van Zutphen zorgen. "Het gaat om het belang van beide gemeentes en het is nu aan de Tweede Kamer om daar een afweging in te maken. De sociale en economische problemen krijgen we met kerktorenpolitiek niet opgelost. Als ieder dorp zijn eigen gang gaat, blijven de problemen bestaan en dan zijn we niet genoeg in staat om dat op te lossen."

Veel wijsheid

In Heerlen is een overgrote meerderheid van de gemeenteraad voorstanders van een fusie, vooral vanwege de sociaal-economische uitdagingen die de gemeente heeft. "De vraag is wat Den Haag met de uitslag van dit referendum gaat doen", reageert de Heerlense CDA-fractievoorzitter Charles Claessens. "Ik wens ze veel wijsheid toe. Wij kunnen niet meer dan afwachten."