Half oktober jodiumpillen voor gezinnen met kinderen

© Istock
Limburgse huishoudens met kinderen op minder dan 100 kilometer van de kerncentrale van Tihange vinden tussen 10 en 25 oktober een doosje jodiumtabletten in hun brievenbus.
Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid vrijdag bekendgemaakt.

Schildklier
De pillen bieden enige bescherming tegen radioactief jodium dat vrij kan komen bij een ramp met een kerncentrale, en dat schildklierkanker kan veroorzaken. Zwangere vrouwen die dezelfde bescherming willen voor hun ongeboren kind kunnen de pillen kopen bij de apotheek.

Kernramp-jodiumpillen in september verspreid

Jongvolwassenen en kinderen

In totaal krijgen 1,2 miljoen huishoudens de tabletten thuisbezorgd. De tabletten worden gestuurd aan mensen tot en met veertig jaar die binnen de 20 kilometer van een kernreactor wonen, en huishoudens met kinderen tot achttien jaar die minder dan 100 kilometer van een kernreactor wonen.
© Maptools/1Limburg

Radioactief

Hoe verder van de kernreactor hoe lager de mogelijke blootstelling aan radioactief jodium, is de redenering. En hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van schildklierkanker door radioactief jodium.

Grens

Nederland telt nog maar één grote kerncentrale in vol bedrijf: die in Borssele. Maar omdat de Duitse centrale in Emsland en de Belgische reactoren in Doel en Tihange niet ver van de grens staan, lopen ook grote delen van Zuid- en Oost-Nederland gevaar als daar iets misgaat.