'Delfstoffenwinning staat Einstein Telescoop niet in de weg'

Impressie hoe de Einstein Telescoop er ondergronds uit komt te zien.
Delfstoffenwinning vlak over de Belgische grens in Plombières hoeft de komst van de Einstein Telescoop niet in de weg te staan.
Dat zei Gideon Koekoek, natuurkundige van de Universiteit Maastricht, zondag in het L1-radioprogramma De Stemming.

Telescoop

"In sommige niet-wetenschappelijke rapportages wordt gesteld: Het is of mijnbouw of de telescoop. Dat is veel te weinig genuanceerd. Het is niet het een of het ander."

1 miljard euro

De Einstein Telescoop, een megaproject van 1 miljard euro, is een ondergrondse detector voor het meten van zwaartekrachtgolven uit de ruimte. Over twee jaar valt de beslissing. Naast Zuid-Limburg zijn ook Hongarije en Sardinië in de race als vestigingsplaats.

Heropenen

In Plombières bestaan plannen om in een gebied van 140 vierkante kilometer de zink- en loodmijnen te heropenen. Volgens Koekoek kan bij het ontwerp van de Einstein Telescoop rekening worden gehouden met die ondergrondse delfstoffenwinning.

Dood

Jean-Paul Kompier, wethouder in Vaals, hoopt dat de mijnen niet opnieuw opengaan. "Ik wandel graag over die oude mijnterreinen, maar mijn hond houd ik altijd dicht bij me. Ik heb de indruk dat als hij daar een hap neemt, hij ter plekke dood neervalt. Het is er hartstikke zwart zonder enige vegetatie."