Verwarde personen voortaan opgehaald met psycholance

© Flickr/Hugo Janssen
Vanaf volgende maand gaat de zogenoemde psycholance in Limburg rijden.
Dat is een aangepaste ambulance die met gespecialiseerde verpleegkundigen op een politiemelding over verwarde mensen afgaat. Nu vervoert de politie verwarde personen, maar die stopt daar dus mee vanaf april.

Tussen wal en schip
De aanpak sluit aan op het landelijk project 'personen met verward gedrag'. Dit zijn personen die niet tot de psychiatrische doelgroep horen en nu tussen wal en schip vallen. Patrick Balthus, directeur bij Mondriaan Volwassenen: "De aanwezigheid van verwarde mensen op straat is een toenemend maatschappelijk probleem, waar sinds enige tijd meer aandacht voor is."

Crisismelding
De psycholance gaat rijden op het moment dat de crisismelding een bericht krijgt van politie of ambulance. Op locatie wordt de persoon beoordeeld. Mocht deze tot de patiëntendoelgroep behoren, dan wordt hij naar een van de opname-instellingen in de regio gebracht. Is dat niet het geval, wordt hij naar familie of een andere zorginstelling gebracht. Mocht dat niet direct mogelijk zijn, dan wordt deze persoon naar een verblijfplaats gebracht waar hij kan overnachten.

Effectiever
De psycholance wordt al op een aantal plekken in Nederland ingezet. "Het resultaat is dat de overlast op straat wordt beperkt, maar belangrijker; de verwarde personen worden niet onnodig door politie- of ambulance vervoerd, waardoor deze effectiever kunnen worden ingezet", aldus Balthus.

Op 3 april wordt de eerste psycholance in gebruik genomen in Parkstad.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!