'Zinkmijn Wallonië niet schadelijk voor toerisme'

© Istock
De directeur van het bedrijf dat eventueel een zinkmijn wil gaan exploiteren in het Waalse Plombières stelt dat dat mogelijk is zonder negatieve gevolgen voor omwonenden en het toerisme.
In de Belgische krant Het Belang van Limburg zegt directeur Geert Trappeniers de onrust die is ontstaan, te begrijpen. "Maar het zal nooit een open mijn worden."

Ondergrondse winning

Volgens hem wordt gedacht aan ondergrondse winning, met een ondergrondse verbinding naar een verwerkingsfabriek. Alleen de afgewerkte producten zullen bovengronds per trein worden vervoerd. "We streven naar een moderne mijn die de grondstoffen op een respectvolle manier uitbaat", aldus de directeur van het bedrijf met de naam Walzinc in de krant. Hij wijst er ook op dat nu grondstoffen moeten worden ingevoerd uit bijvoorbeeld Columbia.

Protest

Tegen de eventuele komst van de zinkmijn is al protest aangetekend door onder meer de VVV Zuid-Limburg. Ook de provincie is heel sceptisch. Gevreesd wordt voor negatieve gevolgen voor het toerisme, de natuur en het landschap in het Heuvelland.
Het onderzoek of een zinkmijn überhaupt mogelijk is, zou vijf jaar gaan duren. Een nieuwe mijn zou 250 tot 300 nieuwe banen opleveren.